Hulp bij logische puzzel 3 (Duur fruit)

Basis: Alle fruitjes hebben een eigen prijs (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 of 9 euro). De waarde van de fruitjes links van het gelijk-teken bij elkaar opgeteld is steeds gelijk aan de waarde van de fruitjes rechts van het gelijk-teken. In de eerste regel staat dus: (prijs van een) appel + (prijs van een) appel = (prijs van een) aardbei

Om te beginnen: Denk eraan dat één prijs bij één fruitje hoort. De eerste regel kan dus zijn:
1 + 1 = 2
2 + 2 = 4
3 + 3 = 6
4 + 4 = 8

en meer niet, omdat de prijzen per fruitje niet hoger kunnen zijn dan 9. Je ziet hier dat de prijs van een aardbei dus 2, 4, 6 of 8 is. De prijs van een appel is daarmee 1, 2, 3 of 4.

Tip: Het is handig om een tabel te maken met de fruitjes en de mogelijke prijzen (zie rechts). In de tabel zie je de mogelijke prijzen van aardbeien en appels. Hetzelfde kun je doen bij andere fruitjes:

banaan = appel + appel + appel

Hier zie je dat een appel geen 4 euro meer kan kosten. Drie appels is dan 12 euro en dat is te veel voor een banaan. De 4 bij de appel kun je dus al wegstrepen. Let op! Je kunt nu ook meteen de 8 bij de aardbei doorstrepen!

De som banaan = appel + appel + appel wordt dan een van de volgende mogelijkheden:

9 = 3 + 3 + 3
6 = 2 + 2 + 2
3 = 1 + 1 + 1


De mogelijke prijzen van een banaan kun je nu in de tabel zetten.

Ga op deze manier verder om de oplossing te vinden. Succes!

Sluit deze pagina om terug te gaan naar de puzzels.